Diety krajowe - 2014

Data: 2014-01-22 Kategoria: Wskaźniki

Od 1 marca 2013 r. wartość diety krajowej uległa zmianie:

  1. dieta (pełna) 30,00 zł
  2. ryczałt za nocleg (150% diety) 45,00 zł
  3. ryczałt na dojazdy (20% diety) 6,00 zł

Należności z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży do powrotu po wykonaniu zadania zleconego przez pracodawcę. Czas delegacji pracownika to nie tylko czas pobytu w miejscowości, do której pracownik został skierowany, ale również czas przemieszczania się pracownika w celu dojechania do wskazanej miejscowości i powrotu z niej.

Polecamy

 Jak prawidłowo rozliczyć krajową podróż służbową przedsiębiorcy?

Zasady ustalania diety krajowej:

  1. Jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
    • od 8 do 12 godzin – przysługuje połowa diety,
    • ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości;
  2. Jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
    • do 8 godzin – przysługuje połowa diety,
    • ponad 8 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Data: 2014-01-22 Kategoria: Wskaźniki
Polecamy:
Firma
Księgowość
Podatki
Ubezpieczenia
Finanse
Prawo pracy
Prawo