Trwa generowanie dokumentu...

Zakończono!

Pobierz

Posiłek regeneracyjny - komu przysługuje?

Posiłek regeneracyjny - komu się należy?
Data: 2016-08-26 Kategoria: Prawo pracy Tag artykułu: posiłek regeneracyjny Autor: Zespół wfirma.pl

W myśl art. 232 kodeksu pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, komu przysługuje posiłek regeneracyjny!

 

Ważne!

Posiłek regeneracyjny oraz napoje dla pracowników są nieodpłatne.

Posiłek regeneracyjny - komu przysługuje?

W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów znajdują się zasady wydawania posiłków ich rodzaje i wymagania, jakie powinny spełnić.

Posiłek regeneracyjny należy się pracownikom, którzy wykonują pracę związane z wysiłkiem fizycznym:

  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub w których wskaźnik obciążenia termicznego służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy (WBGT) wynosi powyżej 25°C,

  • powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

  • przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,

  • pod ziemią.

Wymogi, jakie powinien spełniać posiłek regeneracyjny

Posiłek  regeneracyjny dla pracownika wykonującego pracę fizyczną powinien posiadać około 1000 kalorii oraz zawierać około:

  • 50-55% węglowodanów,

  • 30-35% tłuszczów,

  • 15% białek.

 

Ważne!

Pracodawca musi zapewnić posiłek regeneracyjny w formie jednego dania gorącego.

 

W niektórych sytuacjach pracodawca może zapewnić pracownikowi posiłek regeneracyjny w punktach gastronomicznych bądź możliwość przygotowania posiłku we własnym zakresie z otrzymanych produktów. Taka sytuacja może wystąpić, gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych.

Kiedy pracodawca wydaje posiłek regeneracyjny?

Posiłek regeneracyjny powinien być wydawany pracownikom w dniach, w których wykonują pracę w warunkach uciążliwych, podczas przerw po 3-4 godzinach pracy.

Należy pamiętać, że pracodawca musi zapewnić higieniczne warunki, w których pracownik może przygotować lub spożyć posiłek regeneracyjny.

 

Ważne!

Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłek regeneracyjny.


Pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi ustala, na jakich stanowiskach pracy pracownicy powinni otrzymywać posiłek regeneracyjny oraz zasady ich wydawania. Jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa, może on podjąć decyzję po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

Data: 2016-08-26 Kategoria: Prawo pracy